You must be 21 years of age or older to purchase our products.

Vape Pen Not Working After Charge? 8 Quick Fixes

04/11/2024
LOOKAH

Young woman inhaling on a vape pen

Many vapers like using vape pens because these small devices are healthier, portable, easy to use, convenient and discreet for everyday use.

In most cases, they work without visible issues, but sometimes it may happen that your vape pen not working after charge.

There are several reasons why your vape pen may not be working properly. Some of these issues are easy to fix, such as oil settling or leakage, clogged airflow and dirty connection. Others are more technical, like a battery, atomizer or coil issue.

Don't throw them away just yet! Most of the time, your vape pen isn't actually broken. Once you identify the non-quality issue with your vape pen, you'll be able to troubleshoot.

In this article, We'll explain how to fix the most common vape pen problems that you might encounter. Whether you're using a rechargeable or a disposable dab pen, this guide has got you covered.

What is a vape pen and How does it work?

Young woman and Sehaorse 2.0 dab pen

Vape pen is an electronic device that heats a liquid that becomes vapor, which is then inhaled by the user. Unlike traditional cigarettes, no tobacco is burned.

They can be used to deliver nicotine, cannabis (THC, CBD and delta-8), flavorings, and other chemical substances.

Despite their different shapes, sizes, and puff counts, vape pens are made up of the same four key components: Mouthpiece, Tank for Vape juice, Coil/atomizer, and Battery.

Why is my vape pen not working after charge?

If your vape pen is not working after charge despite having e-juice, there are a few troubleshooting steps you can try to fix the problem:

1. Battery is damaged or dead

The battery from a vape pen

The most common reason for a vape pen not working after charge is that the battery is simply broken or dead. This is especially common with older vape pens.

Solution: Recharge the battery one more time and see if it works.

For most vaping pens, the light will be red as it charges, and turn green once you've reached full power.

Leave it connected to the charger for at least 15 minutes and check if the LED light comes on or the indicator shows charging.

If your vape pen isn't holding a charge or getting hot while you charge it, it may be time to replace your battery entirely.

2. Charger or Cable Issues

A USB vape pen charger

Sometimes the charger or cable you're using may be faulty.

Solution: Check the charger and cable for any visible damage, such as frayed wires or bent connectors. If you find any, replace them.

Test your vape pen with a different charger and cable to see if it charges. Make sure the new charger and cable are compatible with your vape pen.

3. Damaged charging port

the USB port on the bottom of a vape pen

The charging port on the vape pen may be damaged or dirty, preventing it from properly connecting to the charging cable.

Solution: Carefully inspect the charging port on your vape pen for any physical damage, such as bent or corroded pins. If you notice damage, contact the manufacturer for repair options.

Make sure that your vape pen's charging port is clean, use a toothpick or a fresh cotton swab to remove any lint or dirt that may be stuck in the port.

4. Faulty Connection

the connection of a vape pen and vape pen catridge

If the connection between the battery and the cartridge is too loose or too tight, the device may not work.

Additionally, If a cartridge has leaked, the residue from the oil or wax can prevent the cartridge from making a good electrical connection with the battery.

Solution: Ensure that the cartridge is properly attached to the battery and that it is securely screwed on. Just twist until snug, otherwise you may have connectivity issues.

Make sure that your vape pen's 510 threading or contact is clean. If it is dirty, Use a cotton swab lightly dipped in rubbing alcohol to clean the threading, and the contacts on both the battery and the cartridge.

5. Blocked Air Flow

a vape pen cartrigde and a paper clip

If you're not getting any vapor, the cartridge may be clogged.

Frequent usage tends to lead to the buildup of residue, dirt, and gunk from the e-liquid, especially if there's no regular cleaning.

This accumulated residue can gradually obstruct the airflow, hindering the vape pen's ability to produce vapor effectively.

Solution: Try using a cotton swab, a toothpick or a paper clip to gently clear any blockages in the mouthpiece or airflow holes.

Vapes should be stored vertically so that none of the oil pools and hardens anywhere within the cartridge.

6. Oil settling

a vape pen with oil cart some cannabis and hash

Since Cannabis Oil has a high viscosity, it might settle to one side of the cartridge and fail to flow accurately.

In addition, If a vape cartridge is stored at a cool temperature – it's possible for the oil to become so viscous that it stops flowing through the cartridge's wick.

Solution: Use a hair dryer to apply heat to the cart. It automatically lowers the viscosity of the cannabis oil, thus letting it flow appropriately.

7. Damaged Coil

a coil for a vape pen

Coils in atomizer are responsible for heating up the e-liquid in your e-cig and turning it into vapour.

So significant damage to the coil will cause your vape not to work even if it's fully charged.

Vaping at high voltages and wattages, dry hits, short circuit and frequent usage are the main causes of coils getting burnt out.

Solution: Regardless of the cause, Once the Coil has been burnt, you can't reverse the damage and you'll need to replace the coil.

Luckily, Many vape pods have removable atomizer coils, however, which makes it possible to continue using the same pod indefinitely.

8. Faulty Device

If none of these steps above can solve the issue, it's possible that the vape pen is defective.

Faulty vapes can be a result of manufacturing errors. This includes improper builds, oil leaks, or dead batteries.

Solution: In this case, they should be returned to the seller or manufacturer and buy a new one from trusted brands like Lookah.

Conclusion

The proper way to fix the problem with the vape pen not working after charge depends on the problem you are faced with.

Check your device, recognize the reason for this, and find the proper solution from this article. In most cases, you should do one or a few of the things to solve the problm.

Luckily, As you've discovered, most of the fixes are actually quite simple. most of them require little more than some cleanup.

Remember that the best way to optimize your vape pen's performance is to follow a regular cleaning and maintenance routine.

Even the highest-quality vape pen tends to wear down with time, so don't hesitate to replace utterly dysfunctional components or the entire device if it comes down to it.

You did it! Your vape pen is fixed and you're back in business. Now you just need to arm it with your favorite Nicotine or cannabis oil.